Sistemul de Garanție-Returnare
(SGR) în România
Pe 4 octombrie 2021 a fost adoptată o hotărâre de guvern prin care ambalajele de unică folosință din plastic, sticlă sau metal ale băuturilor vor fi returnate contra sumei de 0,5 lei pentru fiecare ambalaj.

Sistemul devine obligatoriu de la 30 noiembrie 2023.

Obiectivele SGR sunt ca, în primul an de implementare, să aducă o rată de recuperare a ambalajelor de 65% la sticlă, plastic şi metal, urmând ca în anul al treilea de implementare, să ajungă la 85-95%.
Potrivit hotărârii de guvern, producătorii de bere, băuturi alcoolice, ape minerale sau sucuri vor avea obligaţia să se înregistreze în sistemul SGR.
Garanţia va fi de 50 de bani pentru toate ambalajele de plastic, sticlă sau metal, indiferent de volumul recipientului. Ambalajul va putea fi returnat la orice punct de colectare, indiferent de unitatea comercială de la care a fost achiziţionat.
Sistemul de Garanție-Returnare (SGR)
a ambalajelor vine cu obligații
PRODUCĂTORI
Producătorii au responsabilitatea preluării, transportului şi reciclării ambalajelor.

COMERCIANȚI

Comercianţii trebuie să asigure punctele de returnare. Trebuie să se înregistreze în sistemul SGR şi să asigure pentru consumatori posibilitatea predării ambalajelor contra garanţiei de 50 de bani.

AUTORITĂȚI LOCALE

În special în mediul rural, în zonele cu unităţi de vânzare mici (cu suprafaţă mai mică de 200 de metri pătraţi), aceste puncte de returnare vor trebui realizate împreună cu autorităţile locale.
Rambursarea garanției
Rambursarea garanţiei se va face în numerar, plată pe card sau prin vouchere care vor putea fi valorificate în unităţile comerciale. Producătorii vor plăti un tarif de administrare, iar contra sumei respective, SGR va asigura recuperarea din piaţă a ambalajelor.

Administratorul SGR este ReTuRo Sistem Garanție Returnare S.A., ale cărei acționari sunt asociațiile producătorilor, asociațiile comercianților și statul român.

Venim în sprijinul
noilor obligații
Echipamentele noastre inteligente de colectare selectivă sunt o soluție eficientă pentru colectarea ambalajelor și returnarea garanției, ce vine în sprijinul noilor obligații ale producătorilor, comercianților și autorităților locale.