Sistemul de Garanție-Returnare
(SGR) în România

Pentru fiecare ambalaj de băuturi de unică folosință din plastic, sticlă sau metal, cu volum între 0,1l și 3l, cumpărătorii plătesc la achiziție o garanție de 50 de bani. Ei vor primi înapoi garanția  la returnarea ambalajului la orice punct de returnare din magazine.

Sistemul este obligatoriu de la 30 noiembrie 2023.

Obiectivele SGR sunt ca, în primul an de implementare, să aducă o rată de recuperare a ambalajelor de 65% la sticlă, plastic şi metal, urmând ca în anul al treilea de implementare, să ajungă la 85-95%.

Producătorii de bere, băuturi alcoolice, ape minerale sau sucuri, precum și comercianții care vând aceste produse au obligaţia să se înregistreze în sistemul SGR.

Garanţia este de 50 de bani pentru toate ambalajele de plastic, sticlă sau metal, indiferent de volumul recipientului. Ambalajul poate fi returnat la orice punct de colectare, indiferent de unitatea comercială de la care a fost achiziţionat.

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR)
a ambalajelor vine cu obligații
PRODUCĂTORI
Producătorii au responsabilitatea preluării, transportului şi reciclării ambalajelor.

COMERCIANȚI

Comercianţii trebuie să asigure punctele de returnare. Trebuie să se înregistreze în sistemul SGR şi să asigure pentru consumatori posibilitatea predării ambalajelor contra garanţiei de 50 de bani.

AUTORITĂȚI LOCALE

În special în mediul rural, în zonele cu unităţi de vânzare mici (cu suprafaţă mai mică de 200 de metri pătraţi), aceste puncte de returnare pot fi realizate împreună cu autorităţile locale.

Rambursarea garanției

Rambursarea garanţiei se face în numerar, plată pe card sau prin vouchere care pot fi valorificate în unităţile comerciale. Producătorii plătesc un tarif de administrare, iar contra sumei respective, administratorul SGR asigură recuperarea din piaţă a ambalajelor.

Administratorul SGR este RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A., ai cărei acționari sunt asociațiile producătorilor, asociațiile comercianților și statul român.

Venim în sprijinul
noilor obligații
Echipamentele noastre inteligente de colectare selectivă sunt o soluție eficientă pentru colectarea ambalajelor și returnarea garanției, ce vine în sprijinul noilor obligații ale producătorilor, comercianților și autorităților locale.